Hyppää sisältöön

Kysyimme kansanedustajaehdokkaiden näkemyksiä – vain 2 ilmoittaa kannattavansa aloitetta!

Ajankohtaista, Yleinen

Tiedustelimme kansanedustajaehdokkaiden näkemyksiä aloitteestamme sähköpostitse. Vain kaksi ehdokasta vastasi kannattavansa aloitettamme. Loput 105 kyselymme saanutta pysyivät vaiti. 

”Huhuu, missä luuraatte kansanedustajaehdokkaat?” 

Kansalaisaloitteemme Rahapelikoneet poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta on tähän päivään (3.4.2019) mennessä kerännyt yli 9700 nimeä. Olemme kansalaisten pyynnöstä 25.3.19 kysyneet sähköpostitse tunnetuimmilta kansanedustajaehdokkailta heidän näkemystään rahapelikoneiden poistamiseksi ruokakaupoista ja muista julkisista tiloista. Kysely lähetettiin 106 kansanedustajaehdokkaalle, jotka edustavat kymmentä eri puoluetta. (Alla on nimilista heistä, joiden näkemystä sähköpostitse tiedustelimme.) Näiden 106 ehdokkaan näkemystä tiedustelimme!

Ehdokkaista vastasi kaksi, joista toinen ilmoitti kannattavansa aloitetta ja toinen ”kiitti esitetyistä näkemyksistä” vastaamatta kuitenkaan itse kysymykseen. Lisäksi eräs toinen poliitikko (Päivi Räsänen) oli jo aikaisemmin ilmaissut kannattavansa aloitettamme. 

Tunnustamme. Olo on kuin Enrico Fermillä aikoinaan. Fermi oli teoreettinen fyysikko, joka ihmetteli, että jos maailmankaikkeudessa on muualla kuin maassa älyllistä elämää, niin miksi emme ole kuulleet siitä mitään? Fermin paradoksi kuuluu: ”Missä kaikki ovat?”


Missä galaksin mustassa aukossa lymyävät poliitikot? Missä ovat muiden 105 eduskuntaehdokkaan kannanotot aloitteeseen? Kissako on vienyt kielen vaiko kielenkannat kuivettuneet turuilla ja toreilla kampanjoidessa? Vai olisiko sittenkin oma lehmä ojassa? 

Samaa kysymme me, kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt. Missä galaksin mustassa aukossa lymyävät poliitikot? Missä ovat muiden 105 eduskuntaehdokkaan kannanotot aloitteeseen? Kissako on vienyt kielen vaiko kielenkannat kuivettuneet turuilla ja toreilla kampanjoidessa? Vai olisiko sittenkin oma lehmä ojassa?

Lehmistä onkin viime aikoina piisannut juttua, kun Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen vertaisi 18.3.19 eduskuntapuheessaan monopoliyhtiö Veikkausta hyvin lypsävään lehmään[1]. Sillä ei tunnu olevan väliä, mistä on peräisin lehmän utareista valuva maito. THL:n 26.3.19 julkaiseman tutkimuksen mukaan puolet on peräisin 2,2 %:lta rahapelaajista. 80 % pelirahasta puolestaan on peräisin 19 % pelaajilta[2]. Lukujen luulisi huolestuttavan myös kansanedustajaehdokkaita.

Varteenotettavin skenaario kansanedustajaehdokkaiden vaikenemiselle on, että panttaamalla mielipidettään, ehdokas toivoo saavansa sekä kansalaisaloitetta kannattavien että vastustajien äänet. Suun viivana pitäminen takaa paremman pääsyn eduskuntaan kuin oman näkemyksen esittäminen. Se kun ei välttämättä miellytä kaikkia. Monet muutkin skenaariot ovat mahdollisia, ja niitäpä kansalainen voi ehdokaskavalkadiaan yön pimeinä tunteina läpikäydessään mietiskellä.

Vain vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vastasivat kannattavansa aloitettamme.

Mihin me kansalaiset sitten voimme luottaa, kun ehdokas piilottelee näkemyksiään? Emme mihinkään. Emme voi tilata mitä haluamme, kun ei ole mitä tilata.

Jos kansalainen haluaa varmuudella vaikuttaa terveemmän rahapelikuluttuurin puolesta, on vain kaksi ehdokasta, joita hän voi äänestää, jos siis sattuu asumaan ko. ehdokkaiden vaalipiirissä: vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen. He molemmat ovat ilmaisseet kannattavansa kansalaisaloitetta Rahapelikoneet poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta.

Esitämme heille sydämellisen kiitoksen aloitteemme tukemisesta. Arvostamme suunnattomasti Outi Alanko-Kahiluodon ja Päivi Räsäsen suoraselkäisyyttä, rohkeutta ja vilpittömyyttä.

Samankaltaista rehtiä rehellisyyttä ja luotettavuutta soisi löytyvän muistakin ehdokkaista. Tietäisi paremmin, mitä tilaa.

Lähteet

  1. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Puheenvuoro/Sivut/PUH_177+2018+3+44+44.aspx
  2. Salonen, A., Lind, K., Castrén, S., Lahdenkari, M., Kontto, J., Selin, J.,Järvinen-Tassopoulos, J. (2019). Rahapelaaminen, rahapelihaitat ja rahapelien markkinointiin liittyvät mielipiteet kolmessa maakunnassa : Rahapelikyselyn 2016-2017 perustulokset yksinoikeusjärjestelmän uudistuksessa. Helsinki: THL.